Hazomir Hanukkah program
Liker du å synge i kor?

 

Korbevegelsen i Norge  – og i resten av verden –  er i stadig økning. Det er veldig mange av oss som synger i kor, og som trives med det! Det er etter hvert gjort mye forskning som viser at det å synge i kor gir bedre helse. Og ingenting er vel bedre enn det?

Når du begynner å synge i kor oppdager du fort at det er stor forskjell på å synge sammen i kor – og å bare synge hjemme i dusjen. Som korsanger har du kanskje støtt på noen utfordringer? Kan hende handler det om:

 

  • usikkerhet rundt din egen stemme
  • lydstyrke – hvor sterkt er sterkt, og hvor svakt er svakt?
  • teksting – hva skal jeg gjøre for at teksten skal nå ut?
  • trygghet i gruppen

 

Både Ingelin og Sølvi her på Vokalt har jobbet lenge som kordirigenter. Som dirigent søker vi ofte etter samklang, store forskjeller i lydstyrke og god teksting hos sangerne i koret. Men hvordan kan du som glad amatør få til alt dette?

1. Lær deg å lytte effektivt

Mange korsangere lærer seg fort til å lytte etter hva de man har rundt seg i koret gjør. Det er flott! Men – og her det et stort men – noen blir så avhengig av å lytte etter den de vanligvis står ved siden av, at de blir helt satt ut hvis det blir forandring i rekkene, eller om noen er borte fra en øvelse.

Lytte vokalt.no

Et godt tips er derfor å lære seg å høre etter toner som alltid er til stede i musikken – uansett hvor du står. For eksempel: Altstemmen er alltid til stede selv om én av altene er borte. Eller hvis det er akkompagnement til en sang, så vil klangene vi synger hele tiden være i kompet. Andre ganger kan man få hjelp av det som skjer i en av de andre stemmene. Man finner alltid slik andre holdepunkter i musikken enn bare den ene sangeren som står nærmest deg. Etterhvert blir man også tryggere på sin egen plass i lydbildet, og det blir lettere å stole på at man synger riktige toner.

Den største «feilen» man gjør som korsanger, er at man tør for lite! Vi som dirigenter kan trygt love at det er meget sjelden at vi synes korsangere gjør for mye ut av seg! Det er snarere sånn at vi ofte må hale ut det lille ekstra.:-)

2. Tekste mer enn du tror

Når vi snakker, så er ørene våre konstruert sånn at de er innstilte på det frekvensområde talestemmen vår ligger i. Det gjør det veldig enkelt for oss å oppfatte ting som blir sagt, selv om det som faktisk blir sagt er ganske utydelig!

tekste vokalt.no

Like enkelt er det desverre ikke i sang. Ved sang  – og særlig i korsang – er det mange elementer å forholde seg til. Vi har toner på forskjellige frekvenshøyder – ofte skal man synge et ord på en tonehøyde som ligger mye høyere, eller mye lavere, enn der man prater. Vi har flere stemmegrupper som synger samtidig. Vi har kanskje også andre instrumenter. Alt dette gjør sitt til at det blir vanskeligere å oppfatte de ordene som synges.

Derfor krever det mer artikulasjon  – altså tydeligere tekst når man synger enn når man prater. Det å være ekstremt tydelig med artikulasjonen er viktig for publikums positive opplevelse. Publikum vil jo gjerne få med seg hva som blir sunget! Å tekste tydelig – og likt innad i koret – er også veldig viktig for samklangen og rytmiseringen av musikken vi synger.

Et enkelt tips er å huske på å avslutte ord veldig tydelig.  Det er ofte der man glemmer seg, og bare lar tonen dø ut. Som sangere er vi ofte veldig opptatte av starttonene – men ikke glem sluttonen – den er like viktig! Vi lover at det er mye sjeldnere  dirigenten ber koret om å være mindre tydeligere enn den andre veien!

3. Tør å synge sterkere (og svakere)

Lydstyrke, eller dynamikk som vi kaller det, er rett og slett forskjellen mellom svakt og sterkt. Effektfull bruk av dynamikk er virkelig noe som kan løfte en fremføring fra å være middelmådig til å bli skikkelig heftig å høre på! Tør å gi på tilstrekkelig! Er du redd for å skille deg ut i korrekkene? Ikke vær det! Stol på dirigenten din, og tør å slipp deg løs! Disse store forskjellene i dynamikk løfter en fremførelse mange hakk, og lek deg gjerne med dette når du øver hjemme. Hvor sterkt klarer du å synge en bestemt frase, og hvor svakt klarer du å synge den?

syng ut vokalt.no

Hvis du i tillegg har fokus på  å artikulere like tydelig uansett styrkegrad, så vil du med sikkerhet bringe mer kvalitet inn i koret ditt!

4. Bli trygg i rollen som korsanger

Det å være korsanger, handler på mange måter om trygghet til å tørre, og å la seg føre med i det dirigenten ønsker, sammen med resten av koret. Stol på dirigenten din, og stol på, og bli kjent med, dine medsangere.

trygghet vokalt.no

Som korsanger har man ikke like store friheter som det en solosanger har, men den helt spesielle felleskapsfølelsen man har i kor skal på ingen måte undervurderes. Det er lite som kan komme opp mot den gleden man får når man sammen løfter koret sitt til nye høyder!

Øvelse gjør mester

Alle disse tingene –  å bli tryggere på sin egen stemme i sammenhengen, å klare å skape dynamiske forskjeller, å lære deg å synge tydelig tekst uansett tonehøyde eller styrkegrad, og tørre å slippe deg løs, er redskaper som gjør deg til en bedre korsanger! Øvelse gjør mester, setter du av litt tid hver uke til å trene på disse tingene, lover vi at det å synge i kor kommer til å bli enda morsommere! Vi håper at du koser deg videre i koret ditt, og vil du lære mer om sangteknikk, håper vi at vi ser deg på seminar for korsangere, lørdag 4. mai eller lørdag 25. mai 2013!

Meld deg på idag!

Legg igjen en kommentar





Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.