Hva er falsett?
Falsett – en stemmekvalitet bare brukt av menn?
Falsett er gjerne et ord vi forbinder med guttestemmen, da gjerne på de lysere tonene i registeret. Men dette er nok et begrep som ikke alltid blir brukt korrekt, og vi skal her prøve å forklare litt dypere hva stemmekvaliteten falsett faktisk er.
Eksempler på mannlige artister som bruker falsett som effekt:
Hvordan kjenner man igjen falsett?
Veldig ofte tenker vi som sagt på en litt svak, lys guttestemme når vi tenker på falsett. Dette er slett ikke feil, men falsett er en stemmekvalitet som like ofte blir brukt av jenter. Det som kjennetegner falsett, er en svakere lyd enn talestemmekvaliteten, og den høres ”luftig” ut. I toppen av omfanget kommer denne kvaliteten best til sin rett, men jo dypere i omfanget du kommer, jo svakere blir tonen. Dette kommer av at tonen består av så mye luft, og lite kjerne (i motsetning til talestemmekvaliteten), at den vil ikke kunne ha noe kraft i seg i bunnen av omfanget.
Det er sjelden av denne kvaliteten blir brukt ene og alene gjennom en hel sang, den står ikke så sterk alene, men den blir derimot veldig ofte brukt i sammenheng med andre kvaliteter, for eksempel som en kontrast til tale. I blogginnlegget om terminologijungelen – del én – nevnte vi begrepet miks, som gjerne blir brukt i musikalsang. Miks henviser ofte til en blanding av twang og falsett. Blandingen av disse to kvalitetene, gjør lyden litt mykere i kantene enn twangen alene. Falsett brukes også mye i klassisk musikk, både i tidlig musikk, barokk, men også i opera.
Hvem bruker falsett?
Ja, falsett blir faktisk brukt i de aller fleste sjangere. Det er sjelden man synger en hel sang, med bare denne kvaliteten. Derimot blir den brukt som effekt i alle type sjangere og sanger, når man ønsker å synge noe sart og svakt, eller også som nevnt, blandet med andre kvaliteter.
Som med alle andre stemmekvaliteter, så vil også falsett høres ulikt ut fra person til person. Alle har sin egen klangfarge i stemmen sin, og det vil også variere hvordan vi bruker falsett blandet med andre kvaliteter.
Mange unge jenter bruker denne kvaliteten helt ubevisst, fordi det høres sart og pent ut. Derimot er dette ved mye bruk over lang tid skadelig for stemmen, og man ønsker derfor ikke å basere sin klang på dette. I tillegg er jo dette en svak kvalitet, som ikke gir noe styrke eller variasjonsmuligheter, og det er jo kjedelig å bare kunne synge på en måte?! For å jobbe dette bort, må man jobbe med å tette stemmebåndene sine, slik at luft ikke lekker ut. Ta utgangspunkt i talestemmekvaliteten din, og prøv å syng på den! Mest sannsynlig vil dette høres rart og kraftig ut i begynnelsen, men vi lover at man blir overbevist om en liten stund! Falsett er en kvalitet som oftest brukes som effekt, eller sammen med andre kvaliteter – og da kan den bringe mye fint til stemmen din!
Eksempler på kvinnlige artister som bruker falsett som effekt:
Hvordan finne sin egen falsett
Hvis du tenker deg at du hvisker noe, og så setter på lyd så forsiktig du bare kan, vil du mest sannsynlig bruke falsett. Ved talestemmekvaliteten, stenger man stemmebåndene før utpust, mens ved falsett kommer pusten først og tonen etterpå. Kort fortalt – når vi bruker talestemmekvalitet, så vil stemmebåndene våre stå tett, og ikke lekke så mye luft, men med falsett lekker vi luft for å få til kvaliteten.
Som sanger ønsker man å kunne variere klang og kvalitet etter hva man synger, og ha effekter på lur som man kan bruke til å understreke tekst eller melodi underveis i en sang. Falsett gir oss mange valgmuligheter i alle sjangere, og kanskje du bruker det uten at du har tenkt på det?
Har du lyst til å lære deg å bruke alle stemmekvaliteter? Følg med, Vokalt slipper snart sine kurs for høsten 2013!