Puster vi virkelig med magen?
De fleste som har sunget i kor, eller som har tatt sangtimer, har med stor sannsynlighet hørt at man skal «puste med magen». Men hva betyr det egentlig? Årsaken til at man prater om å puste med magen er at man som sanger vil ivareta et uanstrengt pustemønster. Mange føler seg stressede, og stress setter seg ofte på pusten, noe som igjen kan føre med seg en masse kroniske muskelspenninger som vi helst vil være foruten. Les mer her om norsk forskning på området.
Det er lungene som står for luftinntaket, likeså luftutførselen i kroppen. Det gjør lungene så og si helt av seg selv ved at en gruppe muskler arbeider refleksmessig. Når kroppen kjenner at: «Nei, nå begynner det å bli lite luft her,» reagerer lungemuskulaturen med å puste inn.
Når vi synger vil vi kontrollere og manipulere disse reflektoriske mønstrene, fordi vi for eksempel vil at en frase skal vare leeeenge (så vi kan få til den der smektende balladen), eller fordi vi vil puste på et spesielt sted, kanskje for å få til en tøff rytmisk markering.
Litt sleivete forklart kan vi si at alle muskler som sitter fast i brystkassen jobber med luftstrømmen. Og den muskelen som har fått det meste av æren for å hjelpe oss er den «magenære» mellomgulvmuskelen diafragma. Det er den vi kjenner heve og senke seg når vi puster, og det er ofte den som nevnes når det er prat om magestøtte. Men det er fler! Det er en hel liten armé av muskler som alltid står parat til å hjelpe oss med å puste ut og inn.
Den gjennomsnittlige sangeren trenger kanksje ikke å vite de latinske navnene på alle muskler som er i aktivitet når vi synger, men å kunne benytte seg av dem, det er viktig!
Innen Estill Voice Training System, som vi her på Vokalt benytter oss av, prater vi aldri om magestøtte. Det høres kanskje litt radikalt ut, men ettersom at vi vet at støtten ikke kommer fra magen i seg, men fra et intrikat biodynamisk system i større deler av kroppen, velger vi å bruke uttrykket «anchoring» i steden for «magestøtte». Oversetter vi dette begrepet til norsk blir det at vi «forankrer» stemmen. Det syns jeg låter bra, vi forankrer tonen i kroppen for at den skal få den kvaliteteten vi vil.
Forankring er i bunn å grunn til for å stabilisere tonene vi synger. Så for å svare på spørsmålet i tittelen, er svaret, nei, vi puster ikke egentlig med magen alene. Den funksjonen er det lungene som står for!
For å lære mer om forankring, og hvordan man kan arbeide med stemmen på en vitenskapelig og effektiv måte, meld deg på et kurs hos oss idag!
Lykke til!