Anki Helgor

Dagens gjesteinnlegg kommer fra Anki Helgor. Anki er utdannet ernæringsfysiolog,
gruppetreningsinstruktør og NLP-Practitioner Coach. I tillegg har hun musikkutdannelse og har jobbet i flere år som freelance sanger og låtskriver, noe som gjør at hun har et bredt interessefelt. 
Ankis overbevisning innen kosthold er at det ikke finnes kun ett perfekt kosthold som skal gjelde for alle, da vi alle er unike og har helt unike behov.

Hvis du ønsker du personlig kostveilledning eller et foredrag til din bedrift/idrettslag etc så kan du ta kontakt med anki på tlf. 414 555 10 eller på e-post: anki.helgor(at)online.no

Hva i all verden har kosthold med sang og stemmebruk å gjøre tenker du kanskje? Svaret er; ”mer enn du kanskje skulle tro! » En sunn kropp tåler påkjenninger og stress bedre enn en usunn kropp. Som sanger har du instrumentet ditt med deg hele tiden og kan ikke legge det fra deg. Du bruker det store deler av døgnet og du står derfor i større fare for å kunne komme til å slite med overbelastninger. For alle som jobber mye med kun utvalgte muskelgrupper må øve mye på teknikk, men må også være særdeles nøye med å holde seg i form for å unngå betennelsestilstander og påfølgende belastningsskader.

 

God teknikk og halsdrops

Det opplagt at god teknikk er alfa og omega for en god stemmehelse, men mat og drikke har fått liten plass i denne sammenheng. Tradisjonelt sett har dette begrenset seg til eventuelle stemme-remedier som teer, honning, drops, sitron og urter. Fokuset på kosthold innen scenekunst har vel heller gått på om sceneantrekket fortsatt sitter som det skal eller om det må tas av noen kilo.

 

Helse er mer enn utseende og vekt

Tidligere mente man at det var likegyldig hva man spiste bare det ga nok næring til overlevelse. I dag vet vi heldigvis bedre. Alt påvirkes av det som kommer inn. Huden din bærer preg av hva du spiser, hjertet ditt, blodårene, tarmene, psyken, leveren, hjernen din, ja alt påvirkes av maten du putter i deg. Da er det også bare naturlig å se for seg at stemmebånd, strupe, lunger og mellomgulvsmuskulatur også preges av det daglige drivstoffet!

Tenk deg en fet BMW med splitter ny svær motor, så gir du den rapsolje istedenfor motorolje fordi du har hørt at rapsolje er så sunt. Da vil det ha lite å si at motoren er velpleid og stelt når resten av bilen svikter.

 

Toppidrettsutøvere og skader

Women's hurdles race taking place at Sydney Sports Ground, New South Wales, March 1931.(Klikk på bilde for kilde)

Det er lett å akseptere at Marit Bjørgen må spise sunt, fordi hun er utøver på toppnivå! Husk at det er du som sanger også. Når Marit føler seg litt uggen i halsen en dag faller hun rett fra ledelsen og ned på 23 plass e.l. fordi marginene på toppen er så små og mlaturen hennes så sterkt presset. Hadde vi vanlig dødelige stilt opp i samme løp hadde vi havnet sist enten vi var forkjølet eller ikke, men husk at du som sanger stiller som utøver på toppnivå innen din gren, sang! Er du litt uggen i halsen en dag kan det være utslagsgivende for om du gjør en dårlig eller god opptreden, om du tar ledelsen eller havner på 23 plass for å fullføre den analogien. For en som ikke driver med sang vil den såre halsen ikke hemme vedkommende nevneverdig, naturlig nok.

Som sanger er du like utsatt for langvarige skader som en idrettsutøver, enten du synger profesjonelt eller om du er en glad amatør. For en som er glad i å synge kan mye av identiteten ligge i stemmeprakten og det kan oppleves dramatisk å bli satt på sidelinjen med skade. Dårlig helse generelt kan føre til skader selv om man har en god teknikk i bunnen, dessuten vil helbredelsesprosessen gå raskere i en sunn kropp.

 

Halsinfeksjoner

Sangere gjør de utroligste ting for å lindre en forkjølelse da forkjølelser mest sannsynlig er en sangers verste fiende. Få ting er vel så stressende som en sår og hes hals og tette bihuler rett før en opptreden. Det er vel heller lite som sliter så mye på stemmebånd som hoste, og da særlig tørrhoste!

Holder du deg i god form, spiser sunt og trener regelmessig er du mye bedre rustet til å stå i mot når forkjølelsessesongen setter inn.

 

Mat for vokalister?

Drikk vann vokalt.no

Dessverre finnes det ikke èn spesiell diett som sikrer god stemmehelse eller fjerner akutt heshet. Her gjelder alle de samme (kjedelige) rådene som for resten av befolkningen; spis mengder av grønnsaker, drikk vann, reduser stekt mat og hold deg unna alt som heter hvitt sukker og raske karbohydrater.

 

Den hvite giften

Sukker er en versting uansett hvordan man vrir og vender på det. Sukker gir et energirush som avtar like fort som det kom samt at det tømmer kroppen og skjelettet for mineraler. Sukkerholdige drikker er det aller verste og kan i tillegg til å bidra med enorme mengder sukker i få og små slurker, skape slimbelegg i halsen som er uheldig når man synger. Er du i tillegg av den stressede typen kan sukker forverre scenenerver og samtidig gi deg ustabilt blodsukker, noe du virkelig ikke vil ha mens du opptrer.

Alt av raske karbohydrater som pasta, lyst brød, boller, pasta etc blir til rent sukker når det kommer inn i kroppen vår. Faktisk gir loff større blodsukkerøkning enn rent sukker!

Som om ikke dette var nok er også sukker yndlingsmaten til små mikrober som trives i halsen vår og skaper forkjølelse. Fòrer du dem med sukker trives de godt og ønsker sannsynligvis å bli værende lenge!

 

Spis sunt

All sykdom er pr. definisjon betennelse! Omega-3 er kroppens fremste forsvar mot betennelsestilstander i hele kroppen. Få i deg nok omega-3 og du vil gi kroppen bedre mulighet til å sloss mot betennelsesskapende mikrober i hals og svelg.

Drikk vann da dette hjelper kroppen med å løse opp slim samt at det sørger for en god væskebalanse. Drikk vann når du er tørst og dropp juice, brus og andre søte drikker.

Elsker du å synge, elsker du instrumentet ditt! Ettersom kroppen din sitter fast i instrumentet ditt må du pleie hele kroppen for å pleie instrumentet. Vær god mot kroppen din og den er god mot deg og gir deg god stemmehelse i retur.

Lykke til!

Anki Helgor – Ernæringsfysiolog og sanger

 

Vi på Vokalt sier tusen takk til verdifull informasjon fra Anki, her var det mange nyttige tips! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.