Opplever du at du blir hes etter å ha sunget noen sanger eller holdt et foredrag? Føler du at stemmen sprekker, eller at du til og med får litt vondt i halsen i prestasjonssammenhenger? Da kan det hende at du har et stemmeproblem, eller at du er på vei til å utvikle et.

Det finnes to grupper stemmerproblemer, de organiske og de funksjonelle. Organiske stemmeproblemer er problemer som oppstår av seg selv eller ved sykdom, som misdannelser/vevsforandringer i strupen, som cyster eller stemmeknuter på stemmebåndene. Man kan også få lammelser ved musklene i strupen. De organiske stemmeproblemene finnes det en medisinsk årsak til.

Funksjonelle stemmeproblemer er de vi møter på i det daglige. Det å bli hes ved en forkjølelse eller halsbetennelse, eller slitasje på stemmen som oppstår ved overbelastning eller ved feil/manglende stemmeteknikk. Disse funksjonelle problemene kan utvikle seg til å bli organiske problemer over lang tid, det vil si at man kan ved slitasje kan pådra seg for eksempel stemmeknuter, som varierende ut i fra alvorligshetsgrad kan trenes bort ved hjelp av logoped eller lignende, eller den må i verste fall operes bort.

En stemme kan oppleves å være hes og sliten, skurrer og ha lite volum, for eksempel etter en fest hvor man har skreket og sunget mye, og dagen derpå vil stemmen føles sterkt redusert. I disse tilfellene vil stemmen fint hele seg selv, bare den får hvile nok. I litt verre situasjoner, vil stemmelyden bli helt borte. Dette kan komme av sykdom som en halsinfeksjon, men også etter besøk på en fest eller en fotballkamp. Slike stemmeproblemer trenger ikke ha en organisk(medisinsk) forklaring. Dette forekommer ganske hyppig, særlig blant utsatte yrkesgrupper som lærere, og man vil ofte kalle det kronisk stemmetretthet hos en person hvor stemmen stadig føles vond, sår og hes.

Ved slik misbruk eller feilbruk av stemmen, kan man få en irritasjon på stemmebåndene, eventuelt en blødning, som kan komme av langvarig hosting. Dette kan utvikle seg til for eksempel en polypp, hvis stemmen fortsatt blir utsatt for traume, typisk ser man at dette er stress-betinget hos enten sangere, eller andre yrkesgrupper hvor man må stole på sin egen stemme.

Stemmeproblemer kan i mange tilfeller ganske enkelt unngås ved å lære seg noen enkle knep. Visste du for eksempel at hvis du er hes, så er det å hviske en av de største feilene man gjør? Eller vet du hvordan du skal bruke stemmen din slik at du når ut til alle i en stor konferansesal uten å få vondt i halsen? Tenker du noen gang på hvordan stemmen din høres ut når du er nervøs eller i en stresset situasjon?

Det å forebygge stemmeproblemer, er mye enklere enn å fikse problemer som allerede har oppstått, noe som kan være svært tidkrevende. Vi i Vokalt jobber for å forebygge stemmeproblemer, og ved ekstisterende problemer overlater vi til gode stemmeleger og logopeder å hjelpe deg videre. Kanskje et kurs på Vokalt kunne gi deg den lærdommen om din egen stemme du trenger for å kunne unngå stemmeproblemer, og lettere mestre fremføringssituasjoner i din jobb?

1 kommentar

  1. Hva er vokalt? | Vokalt på april 24, 2013 kl 11:20

    […] stemmehelse […]

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.