Twang- bare for spesielt interesserte?  

Twang er kanskje et ord som høres fancy og avansert ut for de fleste, men sannheten er at denne stemmekvaliteten er veldig mye brukt.  Hvis du ikke har oppdaget den enda- så anbefales det å gjøre et forsøk nå!

 

Hvordan høres twang ut?

Muligens er twang et ord du aldri har hørt før, eller kanskje du tenker at dette er noe bare for de over gjennomsnittet interesserte? I praksis har du nok faktisk hørt twang mye, og selv har du kanskje også brukt den, for eksempel hvis en kordirigent har bedt deg om å synge skarpere.

Twang er den skarpeste stemmekvaliteten vi har, og den kan også ha særdeles sterkt volum. Det som kjennetegner lyden, er at den høres veldig nasal ut, og den er skarp og brei. Den er mest gjenkjennelig og lettest å få til i det høyere toneleie, i det dypere toneleie vil det være vanskelig å få den så skarp. Men til gjengjeld så er det ofte i de høyere toneleiene man trenger hjelp av noe annet enn talestemmen sin for å få til skarpere og kraftigere klang!

I ren form blir twang som oftest brukt som effekt, men den er mye brukt blandet med blant annet talestemmen og falsett, og den dukker opp i mange sjangere.

Mange husker kanskje Nanny, et prakteksempel på twang brukt i talestemmen:

 

 

Hvem bruker twang?

Twang er en stemmekvalitet som blir brukt mye av folk som trenger å nå ut i store rom eller blant mange mennesker, enten det er i talestemmen eller i sangstemmen. For dem som bruker twang nærmest til daglig, så føles det veldig naturlig, men for dem som har sitt første møte med twang- så vil lyden nok føles skarp og uvant, og kanskje til og med stygg.

Hovedargumentet for å bruke twang, er at den gir skarphet og kraft, uten at den sliter på stemmen. Twang har blitt mye brukt i mange sjangere, men gjorde for alvor sitt inntog i tidlig musikkteater. Musikalartister i dag bruker fortsatt mye twang, og den har også gjort sitt inntog i både soul/r&b og gospel. I tillegg blir twang brukt mye i både folkemusikk og country, og er lett gjenkjennelig selv i talestemmen i for eksempel sør-statene i USA.

Her er noen lytteeksempler på artister som bruker twang:

 

 

Hvordan finner du twang-lyden?

Twang-lyden er lettere å finne enn det kanskje høres ut som. Det aller enkleste er å late som du er en heks, sitt for deg selv, og le høyt som en heks! Hvordan høres den lyden ut? Hvor føler du at den ligger? Eller kanskje du kan herme hetter en hest og en sau, og hva om du immiterer en sekkepipe? Alle disse lydene vil mest sannsynlig være twang.

Rent fysiologisk så vil både strupehode og tungen være høye, og munnen være brei. I strupen er det lite plass, og dette bistår også til at lyden blir tynn og skarp, men overraskende sterk! Når man utfører twangen korrekt, så har den ingen skadevirkninger på stemmen din- og er et veldig godt hjelpemiddel. Bare test ut hvor tøff og sterk stemmen din kan bli, uten at du bruker masse krefter! Lek, og ha det gøy med twang!

 

Vil du lære mer om twang? Meld deg på kurs med Vokalt i dag!

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.