Taleteknikk i Oslo

 

Er nervøsitet noe som plager deg litt for mye når du skal ha en framføring? Kanskje vi her kan komme med noen gode tips som vil gjøre neste framføring til en bedre opplevelse! 

Trygghet og stabilitet

Vi er kanskje ikke så vant til å tenke på nervøsitet som viktig i forhold til stemmen vår. Men mange opplever allikevel at når nervøsiteten slår inn, så fungerer ikke stemmen så godt heller. Man vil kanskje knyte seg mer i kroppen, og slik skape problemer for stemmen. Hvordan vi tenker på oss selv i en framføringssituasjon har gjerne to grener. Først handler det om hvordan vi kan mestre en oppgave på selvstendig basis, og som gir oss respekt og skryt fra andre, og dette gir tillit til våre egne kunnskaper når vi skal fremføre noe. Men så er det også et behov og et ønske om å være god i andres øyne, vi har alle et behov for å føle oss verdsatt av andre. Hvis man ikke har troen liggende til grunn i oss selv, så kan vi bli utrygge eller også få angst i visse situasjoner. Som ytterpunkter  føler at vi er verdensmestere, og motsatsen er når vi føler at vi ikke får til noen ting. Virkeligheten ligger som oftest et sted midt i mellom, og når yrket ditt krever det, måles dette i fremføringene våre. Angst kan altså dessverre oppstå ved mangel på trygghet, sikkerhet og dårlig selvinnsikt. Trygghet oppnår man ved stabilitet, og når man ikke trenger grue seg for at noe ubehagelig skal skje i fremføringssituasjonen. Når man har en fremføringsoppgave å ta fatt på, går man ofte løs på den med to tanker, lysten for å løse oppgaven man har fått, men også frykten for at man skal mislykkes. Trygghet kan man oppnå i forkant av fremføringen med enkle triks, som nok kan høres noe banalt ut! Men det enkle er ofte det beste!

Det å ha fullstendig kontroll på det du skal fremføre, er det mest grunnleggende. Og her feiler nok mange, ved å tenke at man kan det godt nok, men et godt tips er å ha som mål at man skal kunne det utenat. Man må gjerne ha med seg notater når man først står der, men jo mer hukommelsen din kan hjelpe deg, jo mindre vil du bli vippet av pinnen av uforutsette ting underveis!

 Oversikt og ro

Når angst oppstår, kan den føles både psykisk og fysisk. Sceneskrekk kan takles på mange måter, som med medisin, men bruken av diverse medisin kan også gi bivirkninger som kanskje heller ikke er ønskelige i en fremføringssituasjon.

  • Mange har derimot gode resultater med bruk av meditasjon i forkant av en framføring, og gå gjennom i hodet hvordan du ønsker at framføringen skal foregå.
  • Det vil også skape ekstra trygghet å ha oversikt over hvor mange personer som vil være til stede, og hva de forventer seg av deg.
  • I tillegg vil en befaring av lokalet i forkant gi deg oversikt og kontroll, som hvordan akustikken fungerer i det aktuelle rommet, og hvordan temperaturen er. Det er jo ikke spesielt beroligende å stå i en stressende situasjon og svetten renner i tillegg!

Ta tak i problemene

Stage at the Tampa Theatre

 

Når stemmen er det viktigste middelet man har, vil det å prøve å overse nervøsiteten ofte bare gjøre situasjonen verre, fordi denne undertrykkelsen vil påvirke musklene som snører sammen halsen. Da vil pusten få store problemer. Når man skal bruke stemmen i en framføring, uansett om det er på en scene, eller bare i en øvingssituasjon, så krever det at man er til stede, både fysisk og psykisk. Man kan ikke la seg styre av noe i seg selv, noe selvkontrollerende, man må la seg slippe løs. Dette vil ofte føles sårbart og at man ikke har styring over seg selv, og mange slites mellom dette og kontrollfreaken i seg. Fysisk kan sceneskrekken vise seg som svimmelhet, kvalme og skjelvende knær, eller det kan vises i gråt eller aller verste form- sammenbrudd. Nervøsitet virker rett og slett derfor direkte inn på stemmen, noe som jo ikke er så rart, hvis man ikke klarer å la kroppen slappe av, og man spenner seg. Det å skulle slippe den kontrollen, og lære seg at det ikke er farlig, er en oppgave som det tar lang tid å lære bort og lære seg, men det finnes gode tips!

Angst er noe som overhodet ikke trenger å bli mindre, eller bli borte med årene. Den profesjonelle sanger kan lett også få angstproblemer, da gjerne i forhold til å det å faktisk være god. Man får enda større kontrollbehov ovenfor seg selv, og alle kravene man blir stilt ovenfor som profesjonell sanger.

Separér stemmen som instrument fra stemmen som følelsesformidler

Majestic Theatre Interior in Keene New Hampshire

 

Ved å bygge opp en god stemmeteknikk, lære seg å kjenne sin egen stemme, hva man er god på, og hva som er stemmens svakheter i ethvert tilfelle – og også hvordan stemmen forholder seg når den ikke er helt i form, vil man bli tryggere på seg selv. Ved å sette et fokus på stemmen som noe teknisk, kan man klare å skille seg litt fra alle følelsene rundt framføringen, og lettere unngå nervøsiteten.

Nervøsistet og sceneskrekk gjør at man blir anspent og ukonsentrert i en fremføringssituasjon, og dette igjen gjør at man mister fokus på å holde stemmen avspent. Ved å lære seg litt grunnleggende stemmeteknikk, hvordan ha kontroll over nervøs pust, og skape kontroll over situasjonen ved å ha oversikt i forkant, vil man kunne forebygge og forhåpentligvis minske en eventuell sceneskrekk.

Vi i Vokalt jobber gjerne med å forminske sceneskrekk, kanskje du finner et kurs til høsten som passer for deg?

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.