Legit, dist, vibrato, knirk, growl, scream, wail, creak, jodling, ornamentering, riffs, løp – begrep kan av og til forvirre mer enn de er med på å hjelpe oss, ikke sant? I del tre av terminologijungelen tar vi for oss en del begrep som ofte benyttes, men som kanskje ikke alltid er så lett å forstå.

Legit:

Legit er en en slags «opera light» som er mest brukt i operetter og musikaler. Legit er en «lettere» klang en opera, men fremelsker et tydelig klassisk stilideal. Tenk deg for eksempel sanger fra gamle Disney-produksjoner. Både Julie Andrews og Sarah Brightman er også sangere som titt som tett benytter seg av dette klangidealet.

Legit kommer av «legitimate» -altså «ekte» sang til forskjell fra «vaudeville» altså «revy»- sang. Når man benytter seg av legitklang kommer teksten tydeligere fram enn i opera.

Vibrato:

Det finnes to forskjellige typer vibrato. «pop»-vibrato og «naturlig» vibrato. Popvibrato oppstår gjennom manipulering av lufttrykket, mens den naturlige vibratoen oppstår i det skjoldbrusken vippes fremover.

Knirk/creak:

Oppstår ved at det ikke er noen spenning i musklene stemmebåndene er forbundet med, og dermed oppstår det uregelmessige vibrasjonsmønster i stemmebåndene.

Dist:

Distorsion, eller forvrenging på norsk, er først og fremst knyttet til rock og metal, men benyttes av sangere i andre sjangere også. Dist oppnås ved meget høyt lufttrykk, høy tunge og innsmalning av ressonanserommene.

Growl:

Ved growl har vi et høyt lufttrykk, og mye aktivitet i de falske stemmebåndene, noe som skaper det «brølete» soundet som vi forbinder med growl. Growling gjør ofte ganske vondt om man ikke pleier å bruke det, men man kan trene seg opp til å få det til. Som ved alle andre stemmetekniske lyder, er det noen som har lettere for det enn andre.

Jodling/separering:

Abrupt bytte mellom tale- og falsettkvalitet.

Luft:

Vi kan ha mer eller mindre luft på stemmen, ved å slippe mer eller mindre luft forbi stemmebåndene i det vi puster ut når vi synger.

Ornamenteringer:

Wailing, runs, riffs, ornamentering og koleraturforsiringer – kjært barn har mange navn. Små eller store kunstneriske utsmykninger på tonene vi synger. Mange korte, kontrollerte toner etter hverandre, eller utsmykninger av lengre toner.

 

Dette er bare en kjapp oppramsing av alle disse begrepene. Vi kommer til å gå mer i detalj om alle disse tingene, men vi håper at dette gav et visst inntrykk av hva de forskjellige begrepene betyr. Tilslutt har vi satt sammen en spilleliste med sanger som representerer hvert av begrepene. Enjoy!

 

  1. Legit
  2. Stemmbåndsvibrato
  3. Skjoldbruskvippvibrato
  4. Knirk
  5. Dist
  6. Growl
  7. Ornamenter
  8. Jodling
  9. Luft

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.