Ny uke – nye muligheter! Vi lanserer en helt ny serie her på bloggen: Vokalts supre serie for korsangere – skreddersydd for deg som synger i kor. Vi vet at det er mye å holde styr på som korsanger: stemmen din, noter, tekster, pauser, rytmikk, sangteknikk, resten av koret. Ja i det hele tatt, det er helt enkelt så mye å huske på at man kan bli tussete av mindre. Så derfor har vi satt sammen en herlig serie med øvelser, lister, lytteeksempler og annet godt slik at din hverdag som korsanger blir enklere og enda mer gledesfylt.

Dagens tema: intervaller

mellommurene

 

Hva er et intervall?

Vi starter med et brak, og beveger oss rett inn i musikkteoriens mystiske verden. Vi skal prate litt om intervaller, og hvordan man som sanger med enkle hjelpemidler kan lære seg litt mer om intervaller og hvordan man kan lage enkle huskeregler for forskjellige intervaller.

Et intervall er helt enkelt avstanden i tonehøyde mellom to toner. Når man synger (til forskjell fra andre instrumenter som har strenger, knapper og tangenter), har man ikke noe ekstra hjelpemiddel for å vite om man har produsert riktig tone. På et piano kan man alltids telle antall tangenter, på gitaren forholder man seg til bånd og strenger, på en saksofon er det forskjellige knappene som har hver sin funksjon, men når vi synger har vi ikke noe eksternt fysisk redskap som vi kan trykke ned, dra i, eller spenne. Så for oss gjelder det derfor å lære seg intervallene vi har gjennom å trene gehøret. Det finnes mange måter å gjøre det på, men en av de aller mest effektive er den gode, gamle assosiasjonsmetoden.

 Intervall (av lat. inter vallum, mellom murene)

 

God gammeldags assosiasjonsmetode

Assosiasjonsmetoden handler om å forbinde intervallene med noe. I vårt tilfelle handler det om å forbinde dem med a)et navn, b)sanger vi allerede kan og c)hvordan det føles å synge intervallene.

intervallene i en c-durskala

Ingredienser:

    • En oversikt over de forskjellige intervallene vi har (Se på  bildet ovenfor for intervallene i en durskala, eller denne pdf-en for eksempel på alle intervallene vi har)
    • En liste på sanger som starter på forskjellige intervaller (Liste-over-intervaller.pdf)
    • Din egen favorittmusikk (ta en lytt på youtube, Spotify eller WiMP)
    • Penn og papir, Evernote, iPad, excel, eller hva nå din favorittnoteringsmetode måtte være
    • Valgfritt: en opptaker (opptaksfunksjonen som er innebygd i de fleste smarttelefoner holder i massevis), piano eller klaviatur på nett/nettbrett

 

Oppskrift:

1. Gå gjennom intervalloversikten såpass mange ganger at du kjenner deg komfortabel med begrepene. Alle intervallene har navn som stammer fra de latinske ordenstallene. Det kan kanskje være til hjelp. Sekund for eksempel, det er jo det sammer ordenstallet som på engelsk: «second».

2. Forsøk å syng starten på sangene i listen over intervallhjelpesanger. Begynn i et komfortabelt leie. Syng på en nøytral vokal, som e eller i. Er det noen intervaller som er lettere enn andre? Noen som er vanskeligere? Her kan opptakeren komme inn i bildet. Spill inn din egen stemme mens du synger et intervall, og sammenlign det med intervallet du har som «fasit». Hvordan høres det ut? Er det rent? Høres det surt ut? Og i såfall klinger tonen for lavt eller for høyt? Forberedte du tonen godt før du sang? Om ikke, prøv igjen: denne gangen synger du som du ville ha gjort på konsert, pass på å forankre tonen godt, visualiser den før du synger, og kjenn etter i strupehodet. Syng intervallet så mange ganger at du kan kjenne det igjen i stemmen.Forsøk fra forskjellige tonehøyder. Begynn i et komfortabelt leie, og utvid siden både oppover og nedover.

Etterhvert vil det bli lettere og lettere å få til dette trinnet. Ta deg god tid. Øv på ett eller ett-par intervaller om gangen. Når du kjenner at du begynner å få dette under huden gå til steg tre.

3. Ta frem din egen favorittmusikk. Forsøk å lytt deg frem til hvilke intervaller forskjellige sanger begynner på. Spill av, syng inn, og lytt igjen.  Er det noen intervaller som oftere dukker opp? Er det noen som nesten aldri gjør det? Hva tror du er årsaken til det?

Her er lytteeksempel på alle intervallene i en durskala. Vi har lagt inn kommentarer i Soundcloud ved de forskjellige intervallene, sånn at du kan ta rede på hvilket intervall det er som spilles.

…og her er en super liste  i PDF-form med forslag på sanger som begynner på de forskjellige intervallene. Skriv den ut og fyll i flere sanger når det kommer til deg!

40intervallhjelpesanger

 

I neste utgave av Vokalts supre serie for korsangere går vi igjennom intervallenes forhold til hverandre og til dur/moll. Stay Tuned!

Kilder:  Earmaster.comWikipedia.orgStore NorskeMusikkteori.net

Ta en titt på kursene vi tilbyr:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.