Idag har vi fått besøk av Christina Gjestvang her på Vokaltbloggen. Christina har en master i idrettsvitenskap fra Norges idrettshøgskole, hvor hun blant annet har sett på energiomsetning under ulike typer styrketrening. I tillegg har hun i flere år dirigert et gospelkor for ungdom og synger selv ved flere ulike arenaer.

 

Christina image

 

Min treningsfilosofi er at det enkle ofte er det beste og kvalitetsbevisst trening vil gi det beste resultatet. Hvis du ønsker personlig treningsveiledning eller et foredrag til din bedrift e.l. kan du ta kontakt på christina.gjestvang@hotmail.com.

Trening og sang?

Som oftest hører vi at sang og musikk kan gi motivasjon for trening, for hvem gir vel ikke litt ekstra på trening om yndlingssangen kommer? Men hva kan god kondisjon og styrke gjøre for vår prestasjon innen sang? Akkurat som man må trene på teknikk ved ulike treningsmetoder er også stemmen et instrument som må beherskes. Men kan man bare ha sangstemmen eller henger ting mer sammen? Som sanger skal du kanskje gjennomføre konsert etter konsert, og kveld etter kveld innfri til publikums forventninger. Vil stemmen holde kveld etter kveld? Hva skjer med stemmen om kroppen blir sliten? Ved lavt energinivå og mye stemmebruk løper man faren for at man ikke klarer å arbeide nok for å opprettholde god sangteknikk. Regelmessig trening vil kunne gi økt generell velvære og den utholdenheten som kreves ved ulike sangoppdrag.

Oppvarming

Før hver eneste treningsøkt varmer jeg opp. Først ved generell oppvarming slik at kroppen blir god og varm, så spesifikk oppvarming for og forberede den spesifikke muskulaturen jeg skal jobbe med. Hvorfor må vi varme opp stemmen når vi skal synge? Ville du løpt en maraton uten og være forberedt? Ikke det nei? Ikke jeg heller. Det å synge er et stort kroppslig arbeid, og derfor må vi varme opp. God sang krever at både de store muskelgruppene i kroppen og de fine små i sangapparatet vekkes og samordnes. Særlig pustemuskulaturen er viktig og varme opp før sang. Husk også at en god kondisjon vil kunne gi bedre lungefunksjon. Hvorfor ikke finne en aktivitet du liker som gjør deg andpusten og gjennomføre det 2-3 ganger i uken? Jeg kan love deg en forbedring. Det skal sies at stemmebåndene ikke er muskler, men en god oppvarming vil gjøre at hele kroppen har et bedre samspill. Ved oppvarming klargjør vi kroppen fysisk og mentalt på å prestere – vi gjør øvelser for å sikre at kroppen er klar.

Positur er viktig!

Hva med positur når vi synger? Hva er den perfekte posituren? Haken opp eller ned? Skuldrene bak eller avslappet? Hvilken positur som vil være mest hensiktsmessig under sang vet jeg ikke, men en sterk kjernemuskulatur (mage/rygg) vil gi deg en bedre kroppsholdning, som igjen gir det beste utgangspunktet for utnyttelse av lungekapasiteten vår. Her vil jeg anbefale stående styrkeøvelser for magen, da vi som oftest står og synger.

Å holde seg i form

Hvor mye har egentlig god fysisk form å si for oss som sangere? Det er sjelden en ulempe å være i god fysisk form. Sangere jobber blant annet mye med kjernemuskulaturen, som bukmuskulatur og ryggmuskulatur. Dette er ganske store muskelgrupper og har man god kontakt og kontroll over disse musklene er det enklere å kontrollere stemmen. En annen fordel ved god fysisk form er at kroppens evne til å takle psykiske påkjenninger og stress forbedres. Konserter og turnélivet kan være hardt, men er man godt forberedt og i god fysisk form har man et veldig godt utgangspunkt for å takle ulike utfordringer.

Til slutt ønsker jeg og gi deg mine favoritter, som gjør at jeg yter det lille ekstra på trening:

God trening!

Kilder: (https://musikkrom.wikispaces.com/Oppvarmingsøvelser)

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.